Hoe behaal je het aanhangerrijbewijs workshop cursus ?

Posted by in Workshop on 27 maart 2017 0 comments

Hoe behaal je het aanhangerrijbewijs?

Moet je regelmatig met een aanhanger rijden? Dan heb je hier meestal een geldig rijbewijs BE voor nodig. Hier moet je een apart examen voor doen. Als je geslaagd bent voor je rijbewijs B heb je namelijk nog geen bevoegdheid om met een aanhanger te rijden.

Het lijkt heel makkelijk om met een aanhanger te rijden, maar dit valt nog erg tegen. Vooral wanneer je op een drukke of smalle weg rijdt of als je achteruit moet parkeren. Door gerichte rijlessen te volgen, kun je ervaring opdoen met het rijden met een aanhangwagen.

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Om het aanhangwagen rijbewijs te behalen, heb je geen theoriecertificaat nodig. Een praktijkexamen is voldoende. Met een rijbewijs BE, mag je met een auto:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo
  • Onder bepaalde voorwaarden mag je een aanhanger gebruiken met een hoger gewicht dan 3500 kilo

Diverse rijcursussen

Bij een rijschool heb je vaak de keuze uit diverse rijcursussen. Je kunt de E achter B-cursus meerdere dagen achter elkaar volgen, maar je kunt ook wekelijks een paar uurtjes rijles krijgen. Tijdens de cursus start je altijd eerst met een aanhanger proefles. Zo krijgt de instructeur een indruk van jouw vaardigheden en kan hij je gerichte lessen aanbieden.

Spoedcursus

Je kunt de rijlessen in meerdere dagen volgen of een paar keer per week, maar je kunt ook vaak kiezen voor een spoedcursus. Hierbij haal je je E-rijbewijs in één dag. Je begint dan al vroeg in de ochtend met de cursus. Je stapt meteen in de auto en begint direct met oefenen. Nadat je alle oefeningen hebt gedaan, krijg je een BE-rijexamen. Als je dit examen goed uitvoert, heb je aan het eind van de dag je rijbewijs E behaald.

Chauffeurspas halen, taxi opleiding volgen

Chauffeurspas halen, taxi opleiding volgen

Het rijexamen

Tijdens het examen let de examinator vooral op je kijkgedrag, het verlenen van voorrang en of je je bewust bent van de lengte van de auto met aanhangwagen. In- en uitvoegen kan ook een onderdeel zijn van het examen. Andere verrichtingen tijdens het examen zijn het achteruit rijden, het maken van een bocht achteruit en het achteruit inparkeren.