Hoe neem je een overhemd kreukvrij mee?

Posted by in Weekendje weg Tags: on 31 januari 2017 0 comments

Bij een leuk uitje van een aantal dagen neem je altijd wel een overhemd mee. Het inpakken van je koffer kan dan best een uitdaging zijn. Hoe kan je het beste je kleding op vakantie nemen, zonder dat het kreukt? Het is vervelend als je aankomt op de bestemming en je opnieuw moet gaan strijken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je kleding en overhemd in te pakken, zodat deze niet snel kreukt. Hieronder leggen we drie methoden uit die de kans op gekreukte overhemden verkleinen.

Tip 1: De volgorde van pakken

De volgorde helpt al. Begin onderop altijd met het leggen van de hardere, vaste spullen. Dit kunnen zijn: boeken, schoenen, toiletspullen etc. Daar boven op kan je dan je zachte kleding neerleggen. Dit zijn je T-shirts, broeken en ondergoed. Als laatste leg je je kreukgevoelige kleding neer. Zorg er wel voor dat deze netjes opgerold of opgevouwen is. Zorg er wel altijd voor dat je niet te ruw omgaat met je bagage. Nu is dat in het vliegtuig lastiger: kies dan bij voorkeur voor een harde koffer. Als je met de trein of auto gaat heb je het zelf in de hand. Als je je tas voorzichtig neerlegt voorkomt dat al een hele hoop kreuken.

Tip 2: Rol je overhemd kreukvrij op of vouw het netjes op

Je kan kleding zowel oprollen of netjes opvouwen. Beide methoden voorkomen de meeste kreuken. Je overhemd strak oprollen voorkomt de meeste kreuken. Door het overhemd netjes op te rollen krijgt het geen kans om te kreuken. En wil je meerdere overhemden vervoeren? Rol ze dan allemaal tegelijk op in bijvoorbeeld een handdoek. Scheelt je een hoop ruimte!

Een andere optie is om het netje op te vouwen. Strijk het altijd eerst netjes en hang het uit. Dan begint het opvouwwerk. Een overhemd netjes opvouwen is makkelijker dan veel mensen denken. Je legt het overhemd met de voorkant op een vlakke ondergrond. Vouw dan de rechterkant voor 1/3 naar het midden, en vouw de mouw met de lengte naar beneden. Doe vervolgens het zelfde met de linkerkant. Vouw vervolgens de onderkant zo’n 10-15 centimeter naar binnen toe. En sla de rest dubbel tot aan de boord. Let bij het inpakken dat je het overhemd niet te hard aandruk: anders onderstaan er scherpe vouwlijnen.  

Tip 3: gebruik een shirtcase

Een derde tip is om gebruik te maken van een zogenaamde shirtcase. Dit is speciaal ontworpen om je overhemden te beschermen tegen kreuken. In feite een soort huls voor je shirt. De shirtcase is zo gemaakt dat deze goed in je koffer of rugzak past. En je hoeft je nooit meer zorgen te maken of je je kleding wel goed opvouwt. In een shirtcase zit dit ‘ingebouwd’. Vooral voor de frequente zakelijke reiziger is een shirtcase een prima uitkomst.

Help! Het komt toch gekreukt uit mijn koffer

Als je overhemd onverhoopt toch erg gekreukt uit je koffer is gekomen hebben we nog één laatste tip. Pak een hanger en hang daar je gekreukte kleren aan. Zet de douche met heet water aan (of ga zelf even douchen). Zorg ervoor dat de badkamer deur dicht zit. Door het hete water zal de ruimte zich met stoom vullen. Na tien minuten stoom trekken veel kreuken uit je kleding. Een soort quick-fix zodat je geen strijkbout hoeft te gebruiken!

Of koop een strijkvrij overhemd

Deze tips worden overbodig als je kiest om een strijkvrij overhemd te kopen. De strijkvrije overhemden van tegenwoordig zijn echt strijkvrij. Door een bepaalde manier van weven en een speciale nabehandeling kan een kreukvrij resultaat worden gegarandeerd.